Het belang van een goede bureaustoel weten we in de huidige situatie allemaal. Heb je niet een goede, dan krijg je al gauw last van je rug, schouders of nek. Je neemt namelijk niet de juiste positie aan. En dit heeft invloed op jouw gezondheid en de manier hoe je je voelt. Het is daarom zeer belangrijk om de juiste kantoorstoel (voor thuis) uit te zoeken. Hieronder volgen drie tips om de juiste ergonomische stoel uit te kiezen.

S-vorm

De meeste rugleuningen buigen af van de schouders en bovenrug waardoor ze niet de ruggenwervel volgen. Het is belangrijk om een stoel te kopen die dat juist wel doet. Om klachten aan je schouders, rug en nek te voorkomen, is het belangrijk dat je een stoel koopt die wel een S-vorm heeft en dan ook de bolling in de rugleuning precies zo afstelt dat het in het holle gedeelte van je rug zit. Zo vermijd je klachten.

Verstelbaarheid van de armsteunen

De armsteunen moeten, zoals de naam al zegt, steun bieden. Het is belangrijk dat dit ook echt gebeurt, anders krijg je alsnog veel last van je nek. Check daarom het volgende: worden mijn schouders en nek niet belast als ik de de armsteunen zo instel? Blijven mijn schouders op een goede positie en worden ze niet omhoog geduwd door de leuningen? Als laatste: rusten mijn ellebogen precies onder mijn schouders op de stoel? Is het antwoord op al deze vragen ‘ja’; dan heb je een goede stoel!

Jouw eigen gevoel

Bij het uitzoeken in de winkel is het niet alleen belangrijk dat je ergonomische stoel aan de bovengenoemde punten voldoet, maar moet hij ook echt in de smaak vallen als je hem thuis gebruikt. Vraag daarom of er een proefperiode bestaat. Bevalt of helpt uiteindelijk zo’n ergonomische stoel toch niet? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor het creëren van een zit-sta werkplek. Dit is een zeer flexibele werkhouding en de kans is groter dat het meer zit-gerelateerde klachten voorkomt. Probeer het allebei eens uit en beslis!