Stekkerdoos

Ons huis telt veel te weinig stopcontacten. Een paar jaar geleden hebben we een paar stopcontacten bij laten plaatsen door een elektricien. Desondanks wemelt het toch van de snoeren in huis. In elke kamer ligt minstens één stekkerdoos. Het is een ideale uitvinding. Zo hebben we in de slaapkamer één stoopcontact, ergens rechts achterin. Het bed staat ervoor dus je kunt er nauwelijks bij. Daarom hebben we bij de onlinekabelshop een stekkerdoos met drie meter snoer eraan gekocht, geschikt voor een stopcontact dat zich achter een meubel bevindt. Als je echt een lange kabel nodig hebt, of een kabel van een specifieke maat, dan kun je ook kiezen voor een stekkerdoos zonder kabel. De losse kabel, die je apart koopt, kun je er dan zelf op monteren.

Zoveel wensen, zoveel soorten

Stekkerdozen kun je kopen in diverse kleuren zoals bijvoorbeeld zwart, wit of zilver, blauw of rood. Er zijn meer soorten stekkerdozen dan ik dacht. Natuurlijk weet ik van het bestaan van 4-voudige, 6-voudige, 8-voudige tot wel 16-voudige stekkerdozen. Die laatste gebruik je als je met veel mensen bij elkaar zit te werken met verschillende apparaten. De grotere stekkerdozen hebben een schakelaar waarmee je in één keer de stroom voor alle aangesloten apparaten uitschakelt. Zo verbruik je nooit meer stroom dan nodig is. Wat ik niet wist: dat er stekkerdozen zijn met USB-poorten voor het opladen van je smartphone of tablet. Reuze handig! Het aantal USB-poorten varieert van twee tot maximaal vijf. De meeste stekkerdozen bevatten een systeem waarmee je ze kunt ophangen. Het staat opgeruimd als je stekkerdozen kunt wegwerken in of achter een bureau of ander meubilair. Je kunt de stekkerdozen ook vastplakken: handig als je geen gaten wilt boren.

Voorkom een lokale stroomstoring

Als je veel elektrische apparaten tegelijk aan hebt staan dan is het mogelijk dat een elektriciteitsgroep in je huis overbelast raakt. Dat merk je dan doordat een van de stoppen in de meterkast doorslaat. De oplossing ligt dan in het uitschakelen van enige apparaten en vervolgens moet je uiteraard de stop vervangen. Wij kampen minstens eenmaal per jaar met dit euvel. Meestal met kerstmis, als er diverse keukenapparaten ingeschakeld staan. Als we dan als klap op de vuurpijl het gourmetstel aanzetten, zitten we ineens in het donker. Een ander oplossing zou zijn om de elektricien een extra groep aan te laten leggen. Ik schat in dat dit een paar honderd euro kosten. Overigens ging het afgelopen kerst eens een keertje goed. We waren alert op de situatie en het bleef licht!