Met één muisklik kunt je binnen enkele seconden een e-mail verzenden van het ene punt van de wereld naar het andere. De meesten van ons nemen dit proces als vanzelfsprekend, en geven weinig aandacht aan hoe het eigenlijk werkt. Het is gemakkelijk te begrijpen hoe standaard slak-mail van punt A naar punt B komt – maar hoe komt een e-mailbericht van een afzender naar een ontvanger?

Het antwoord op die vraag draait om iets dat een email server wordt genoemd. Je kunt meer te weten komen over de rol die email speelt bij het afleveren van email door hieronder te lezen.

Wat is een email server?

Een email server, ook wel mailserver genoemd, is in wezen een computersysteem dat emails verzendt en ontvangt. Wanneer je een email verzendt, gaat deze door een reeks servers om de uiteindelijke bestemming te bereiken. Hoewel dit proces razendsnel en efficiënt verloopt, is het verzenden en ontvangen van emails aanzienlijk complexer.

Emailcommunicatie omvat complexe protocollen en processen. Gewoonlijk is de email server een computer of machine met een compleet systeem met verschillende toepassingen of services. Op basis van het type actie dat ze uitvoeren, kunnen email servers worden gecategoriseerd in servers voor inkomende en uitgaande email.

Hoe werkt een email server?

Een computersysteem kan alleen als email server functioneren als er emailserversoftware is geïnstalleerd. Met deze software kan de systeembeheerder vervolgens emailaccounts beheren en maken voor alle domeinen die op de server worden gehost.

Daarnaast heb je protocollen. Protocollen zijn regels voor netwerksoftware die computers in staat stellen overal verbinding te maken met netwerken, zodat je online kunt winkelen, emails kunt verzenden en vrij op internet kunt surfen. Deze protocollen zijn een essentieel onderdeel van je netwerkactiviteit.

Wat is het doel van een email server?

Op zijn eenvoudigste manier verzamelt en distribueert een mailserver emails naar hun bestemming. Je kunt het zien als een computer die fungeert als een elektronisch postkantoor voor email, waarmee je de overdracht van emails binnen een netwerk via verschillende protocollen kunt controleren.

De mailserver kan ook de overdracht van emails coderen, zodat anderen geen toegang hebben tot je persoonlijke emailgegevens. Sommige mailservers kunnen ook extra beveiligingsfuncties bieden tegen cyberaanvallen.