Helaas is het weer zo ver. We hebben muizen. We hebben kleine grijze vervelende beestjes die dwars door de afvalzakken heen bijten, door de muren krabbelen en enorm veel lawaai maken. Het begon natuurlijk in de keuken waar we al het eten bewaren, maar de plaag heeft zich inmiddels verspreidt naar de slaapkamer die er aan grenst. We weten waar het probleem vandaan komt; wij wonen in een portiekflat waar men de vuilniszakken buiten op de gang zet. We hebben een open gang met balkonnetjes naar buiten toe dus alle muizen komen gemakkelijk binnen. Vooralsnog hebben we liever muizen dan ratten, maar toch. Ons idee is om een grote rolcontainer te plaatsen aan het einde van elke gang, waar men de vuilniszakken dan in kan doen. In een grote, drukbevolkte en vooral koude flat willen mensen liever niet zes verdiepingen naar beneden om vervolgens buiten hun vuilnis weg te gooien. Vuilnis op zichzelf stinkt al, is zwaar, kan soms lekken, etc. Dus het wordt liever snel buiten op de gang en uit het zicht gelegd. Hier komt natuurlijk ongediertje op af, en hoe meer mensen het doen, hoe minder mensen denken: ik ga wél naar beneden!

Muis in huis.

Wij merkten als eerst de muis op door de kleine gaatjes in de zak met afval die wij eerst in de keuken dichtbonden op de keukenvloer. De volgende dag als wij naar werk gaan, nemen we die zak dan mee. Tenzij als we haast hebben, wat best geregeld is. Vervolgens vonden we allerlei kleine zwarte keuteltjes in de keuken, en viel ons op hoevee gaten en kieren wij eigenlijk hebben. Zo zitten er spleten in de plinten, kleine tochtgaatjes in de balkondeur, en zien we geknabbel aan de onderkant van deuren. Muizen zijn zo klein en lenig, dat ze door sleutelgaten passen. Daarnaast zijn zo ook nog eens zo avontuurlijk dat ze het liefst op de gekste plaatsen klimmen en komen. Muizen in je gordijnroede? Kan zomaar gebeuren. Muizen in de kledingkast, muizen tussen je crackers, muizen op de hoedenplank, muizen klimmen en klauteren overal doorheen en overheen.
 

Oplossing.

In ons gebouw hebben wij natuurlijk een conciërge, een soort hoofdhuurder die alle verantwoordelijkheden op zich neemt om door te spelen naar de woningcoörporatie. Met deze persoon heb ik al een aantal keer besproken wat we het beste aan de muizenplaag kunnen doen. Meerdere buren hebben geklaagd, en het vervelende is met muizen: als je ze eenmaal hebt, kom je er erg moeilijk weer vanaf. Hij ging akkoord met de rolcontainers op iedere verdieping. Laat die muizen nu maar eens daarin klauteren!