VPN

Elk mobiel apparaat dat gebruikt wordt voor zakelijke doeleinden, bijvoorbeeld om e-mails te versturen voor het versturen en delen van bestanden, zijn gemakkelijke targets voor online criminelen. Wanneer je als bedrijf een VPN hanteert, dan kun je middels deze VPN verbinding voorkomen dat gevoelige bestanden en informatie zoals mails en browsersessies wordt onderschept en doorverkocht. Met een VPN verbinding kun je er ook voor zorgen dat de medewerkers met een gerust hart veilig aan het werk kunnen.

Wat is een VPN?


VPN staat voor Virtual Private Network, een VPN verbinding zorgt ervoor dat een apparaat dat zich bevindt buiten het netwerk, toch verbinding kan maken met het netwerk van het bedrijf alsof het binnen het kantoorpand aanwezig is. Hierdoor kan een gebruiker vanaf een andere locatie op die manier toch de toegang tot de nodige data kan krijgen, en al het andere wat hij/zij nodig heeft om goed te kunnen werken.

VPN kent veel voordelen.


Een VPN is een hele intelligente manier van het veilig houden verbinding die vele voordelen heeft.

  • Een VPN verbinding versleutelt als het ware de internetverbinding en leidt op deze manier het internetverkeer om via een andere server die geen informatie opslaat of bijhoudt over de acties die middels de VPN worden uitgevoerd. Dat maakt het dus mogelijk om overal, zowel in de trein, in de coffeebar en iedere andere plaats waar er een openbare wifi verbinding is veilig te werken. Je hoeft je geen zorgen te maken om mensen die mee zitten te kijken, wel zo fijn wanneer je bijvoorbeeld net met een belangrijk bedrijfsproject bezig bent.
  • VPN wordt veelal in zakelijke omgevingen benut om werknemers die zich over de gehele wereld bevinden, overal veilig toegang te kunnen geven tot het netwerk van het bedrijf. Een VPN kan voor een bedrijf dus een enorme aanwinst zijn om onafhankelijk te zijn van locatie en tijd, en dit is voor ieder bedrijf een groot voordeel. Dit heeft namelijk een grote impact in goede zin op de flexibiliteit. Je hoeft dan niet meer telkens naar kantoor te komen op dagen dat je eigenlijk alleen aanwezig bent om via het bedrijfsnetwerk te kunnen werken. Je kunt met een VPN op alle plekken, te allen tijde actief en productief bezig zijn.

Hoe kies ik de juiste?


VPN wordt de laatste jaren steeds populairder onder bedrijven, maar hoe kies je nu de beste VPN? De reden dat VPN steeds populairder wordt is vanwege de extra laag aan beveiliging die je toevoegt aan een netwerk, en ook de mogelijk die een VPN geeft tot het omzeilen van geografische blokkades van allerlei soorten diensten. Hoe je de beste VPN kiest is voor iedereen anders, en wat voor het ene bedrijf absoluut de beste VPN is, is voor andere juist weer geen goede optie.
Er zijn diverse VPN diensten en de laatste jaren komen er steeds meer nieuwe diensten bij, keus genoeg dus. Zo heb je met de tijd steeds meer kans tot het vinden van de beste VPN voor je bedrijf.
De meerderheid van alle VPN diensten geven ondersteuning aan de protocollen PPTP L2TP/IPsec en OpenVPN, waarvan PPTP de minst veilige optie is. Dit aangezien deze het makkelijkste te kraken valt. OpenVPN is de snelste optie, deze wordt echter lang niet ondersteund door ieder apparaat. Voor een bedrijf is het protocol L2TP/IPsec veruit de beste optie.
Wat betreft de keuze voor een VPN dienst, er is dus keuze genoeg, en iedere dienst heeft andere tarieven die weer anders zijn opgebouwd op basis van de verleende diensten. Hier moet je uitgaan wat de beste verhouding is in prijs, en hetgeen wat je ervoor terugkrijgt.
Het blijft altijd lastig om de beste dienst te vinden aangezien het ook nog eens heel lastig te verifiëren valt of een VPN dienst daadwerkelijk geen gegevens van gebruikers bijhoudt. De bekendste diensten zoals NordVPN, PIA en ExpressVPN beloven dit in ieder geval niet te doen, en dit zijn wereldwijd de meest gewaardeerde diensten.

Probeer uit


Wanneer je echt wilt uitvinden welke VPN dienst er het meest geschikt is voor je bedrijf dan zal je diverse VPN diensten moeten uitproberen. Ben je niet tevreden? Dan stap je over op een VPN dienst die de tekortkomingen waarvoor je de vorige VPN dienst hebt verlaten niet vertoont. Waarschijnlijk vind je meestal in 1 keer een goede VPN dienst, en anders heb je na 2 of 3 VPN diensten uit te proberen waarschijnlijk wel de juiste gevonden.

Posted in: ICT